Så går operationen till

Operationsdagen

Förberedelser inför din operation

Det är en rad saker du ska tänka på inför din operation.

Fasta

Fasta enligt följande: Fram till 6 timmar före operationstid får du äta och dricka som vanligt. De fyra timmarna mellan 6 och 2 timmar före operationstid får du dricka max 2 glas (4 dl) av följande: vatten, saft (klara vätskor utan bitar/fruktkött), kaffe/te utan mjölk, kolsyrade drycker. Från 2 timmar före operationstid får du INTE äta eller dricka någonting. Inte heller tugga tuggummi eller snusa.

Eftersom operationstiden inte bestäms förrän på operationsdagen så ska du utgå från den ankomsttid till kliniken som du fått. Väl på kliniken kommer du få besked om du kan dricka mera. Du kan även komma att få speciella direktiv av Dr Gribbe eller annan person på kliniken.

Anledningen till att man fastar inför en operation är att magsäcken måste vara helt tom vid operationens start. Innehåll i magsäcken kan annars under sövning komma upp i matstrupen och vidare ner i lungorna vilket kan resultera i kvävning eller lunginflammation.

Descutan

Tvätta dig med tvålen Descutan kvällen före och på operationsdagens morgon. Tvätta håret med schampo och balsam kvällen före. Du behöver inte tvätta håret med Descutan.

Rökning

Du ska helst inte röka tiden innan operationen. Vid bröstlyft så är det ett absolut krav och vid bröstförstoring är det rekommenderat att du inte rökt 4 veckor innan operationen. Rökning är dåligt för operationen av många skäl. Rökning drar ihop blodkärlen och är negativt för sårläkningen, ökar risken för infektion och fula ärr. I värsta fall kan läkningen påverkas så pass att vävnad, hud och fett dör (nekros) med svårläkta sår som följd. Dessutom så påverkar rökning narkosen. Rökning gör luftvägarna slemmiga och mer reaktiva vilket gör narkosen mindre säker. Slemmet minskar luft- och syreutbytet till lungorna. Retningen kan göra att man får kramp i struphuvudet (laryngospasm) vilket ytterligare kan hindra luftutbytet på ett kritiskt sätt.

Alkohol

Du ska inte dricka alkohol ca 2 veckor innan operationen. Alkohol gör att du blöder lättare och dessutom interagerar alkohol med de läkemedel som används för narkos och smärtlindring.

Rent hemma

Bädda med rena sängkläder hemma och städa gärna rent. Du ska inte städa, dammsuga etc första två veckorna efter operationen.

Mat

Det kan vara bra att förbereda med lite färdiglagad mat hemma så du slipper laga mat första dagen du kommer hem.

Kläder

Tag med dig bekväma kläder som är lätta att ta på och av. Till exempel ett rymligt linne, mjukisbyxor och en tröja med blixtlås fram. Under operationen har du dina egna underkläder och eventuellt stödstrumpor på dig.

Stödstrumpor

Om du ska vara med om en längre operation på flera timmar såsom bröstlyft med eller utan implantat så ska du ha stödstrumpor. Köp dessa på apoteket och ha dem på dig när du kommer till kliniken på operationsdagen. Stödstrumpor motverkar risken för blodproppar i benen (djup ventrombos, DVT).

Necessär

Ta med necessär med hygienartiklar.

Hund

Om du har hund, och då särskilt en större hund så kan det vara svårt att gå ut med den första 1-2 veckorna. Om hunden rycker till i kopplet kraftigt kan det påverka operationsområdet negativt. Det kan vara bra att planera för hundvakt. Det kan också vara bra att ha kopplet i en sele runt din kropp i stället för i handen. När hunden rycker eller drar så fortplantas inte rycket till din hand och arm utan till selen och midjan, kroppen.

Inför operationen på kliniken

Operationsdagen

På operationsdagen kommer du fastande till kliniken vid det klockslag som du fått angivet. Detta klockslag är tiden du ska infinna dig på kliniken och är inte detsamma som den tid som du ska operera dig. Tiden är satt så att du ska komma i god tid innan din operation och operationen sker sedan ca 1-1,5 timmar efter att du infunnit dig. Ibland blir det förseningar och ibland sker operationen tätare inpå ankomst.

När du kommer till kliniken träffar du bland annat sjuksköterskor, narkosläkare och mig.Du får ID-band och får komma till ditt rum där du byter om till morgonrock och tofflor. I rummet kommer du att vistas innan och efter operationen.

Vi träffas och jag ritar på dig och planerar operationen. Vi går igenom eventuella frågor.

Under operation på kliniken

Narkos

Vi utför operationer under narkos. Många känner oro för narkosen. Därför går vi igenom viktiga delar av narkosprocessen här så att du kan läsa om det i lugn och ro för att känna dig trygg och säker.

All narkospersonal som är med under operationen är specialistutbildad och har flerårig erfarenhet av att arbeta med anestesi. Det är en kvalitetsmärkning och något som aldrig frångås när jag opererar.

Inför narkosen är det viktigt att se över ditt hälsotillstånd i allmänhet och därför lämnar du innan operation in en ifylld hälsodeklaration. I den bör du särskilt tänka igenom och ange tidigare och nuvarande sjukdomar.

Narkos som fås under operationen

Efter din operation på kliniken

Uppvaket

Efter operationen vaknar du upp på uppvaket. Där tar en sjuksköterska hand om dig och ser till att du mår bra och att du inte mår illa eller har ont. Sköterskan hjälper dig att komma upp på benen. Du får komma upp i sittande, stående och att gå på kortare promenader. Du får hjälp att gå på toaletten. Efter ca en timme på uppvaket har du blivit tillräckligt pigg för att komma till ditt rum.

Tillbaka till rummet

Väl inne på rummet kommer du att vilja ligga och vila i din säng ett tag. Du kan titta på TV, läsa en bok eller tidning eller lyssna på musik. När du vill komma upp, till exempel för att kissa, ringer du på klockan så kommer en sjuksköterska och hjälper dig. OBS! Det är mycket viktigt att du ringer på klockan första gångerna du vill komma upp. Om du går upp utan hjälp finns det en risk att du svimmar, ramlar och slår dig. Sköterskan bestämmer sedan när det är ok för dig att gå upp själv.

Gymnastik

Ungefär fyra timmar efter operationen hjälper sjuksköterskan dig att göra vissa lättare gymnastikövningar ”bröstgymnastik” där du stretchar bröstmusklerna. Övning 1: Med raka armar för du händerna bakom rumpan och skjuter fram bröstkorgen samtidigt som du drar axlarna bakåt. Övning 2: Raka armar längs sidan av kroppen. För sedan armarna rakt ut från kroppen och upp över huvudet så att händerna möts. Båda övningarna kan upprepas ca var 15:e minut.

Att komma upp och promenera på kliniken och göra gymnastiken är viktig och minskar smärtan. Om du inte är uppe och rör dig så stelnar du lätt till vilket gör att smärtan ökar. Gör gymnastiken flera gånger i timmen. Du behöver givetvis inte gå upp på natten. OBS! Du ska inte göra gymnastiken om implantaten lagts framför muskeln, om du gjort ett implantatbyte eller ett bröstlyft.

Middag

Så småningom kommer du att känna dig hungrig. Hör med sjuksköterskan vad som finns att äta. Det kommer serveras kaffe, juice, läsk och smörgåsar och lite senare middag/kvällsmat. Sjuksköterskan bestämmer när du får äta.

Natt

Ofta är det inget problem att sova på natten efter en operation. Hitta en bekväm ställning på rygg och be om extra smärtstillande om det behövs. Frukost. På morgonen går du upp vid cirka kl 7-8. Du blir serverad frukost.

Hemgång

Hemgång sker vid 8-9 efter det att både sköterskan och jag varit inne och pratat med dig. Om du vill så får du givetvis gå hem på eftermiddagen eller kvällen på operationsdagen. Om du mår bra och inte har så ont så kan du utan problem gå hem. Vissa patienter går faktiskt ut på restaurang eller bio på operationsdagen.

Förband

Du har en bh på dig när du vaknar som narkos- och operationssjuksköterskorna satt på dig strax efter operationens slut. Bröstförstoring och implantatbyte: Du har då en ljusbrun tejp (kirurgtejp) närmast såret, därefter en lös vit kompress och ytterst en bh. Inga mer förband. Dagen efter op tas den lösa kompressen bort. Bröstlyft: Närmast ärren har du kirurgtejp, ovanpå denna ett vitt självhäftande förband Mepore och ytterst en bh. Meporen avlägsnas på morgonen dagen efter operationen. Alla patienter får med sig en tejprulle.

Återbesök

Boka ett återbesök hos mig 7-10 dagar efter operationen på Skeppsbron 11 i Malmö. Återbesöket bokar du i receptionen på väg hem alternativt så hör du av dig så hittar vi en tid som passar. Vid återbesöket byter jag tejpen som du har på ärren och kontrollerar att allt läker som det ska.

Mackor efter operationen på kliniken