Så går operationen till

Narkos

Vi utför operationer under narkos. Många känner oro för narkosen. Därför går vi igenom viktiga delar av narkosprocessen här så att du kan läsa om det i lugn och ro för att känna dig trygg och säker.

All narkospersonal som är med under operationen är specialistutbildad och har flerårig erfarenhet av att arbeta med anestesi. Det är en kvalitetsmärkning och något som aldrig frångås när jag opererar.

Inför narkosen är det viktigt att se över ditt hälsotillstånd i allmänhet och därför lämnar du innan operation in en ifylld hälsodeklaration. I den bör du särskilt tänka igenom och ange tidigare och nuvarande sjukdomar,

Du behöver meddela narkosläkaren om du har symptom på sjukdomar i luftvägarna, exempelvis feber, hosta eller andningsbesvär. Det kan öka risken för komplikationer i samband med narkos. Det är även viktigt att du berättar om du äter någon medicin.

Narkos som fås under operationen

Under operationen övervakas du av en erfaren narkosläkare och narkossjuksköterska. De säkerställer att du hela tiden får lagom mängd narkos. Mängden beror på din vikt och längd och därför kontrolleras det inför operationen. Du får narkosen intravenöst dvs. via en nål i handen eller armvecket. Du somnar snabbt och känner inte någon smärta under själva ingreppet. När operationen snart är slut minskar man på mängden narkosmedel så att du vaknar upp exakt när allt är klart. När du blir medveten igen efter operationen kan du känna dig förvirrad och det kan kännas lite läskigt. Du kan även få biverkningar i form av huvudvärk, yrsel eller illamående. Det är normalt och försvinner efter ett par timmar. När du vaknar upp tar vi hand om dig och säkerställer att du har det bra och har smärtlindring. När du är tillräckligt vaken förs du över till ditt/ett patientrum och du får gå hem efter ett par timmar alternativt stanna över natten med personal på plats redo att ta hand om dig.

Om du har frågor kring hur det är att sövas vid en operation, tveka inte att höra av dig så förklarar vi mer.

Under operation på kliniken