Implantat

Geléhallonimplantat

Det vanligaste materialet som används i implantat till bröstförstoringar är silikon. Tidigare användes flytande silikon men nuförtiden används halvfast silikon även kallat "geléhallon". Man har här skapat bindningar mellan silikonmolekylerna som gör att de sitter ihop i ett nätverk vilket ger en unik känsla och form. Implantaten kallas för "geléhallon" då silikonet är halvfast precis som innehållet i ett geléhallon. På engelska kallas implantaten "gummy bears" av samma anledning.

Fördelen med denna typ av silikon är att man kan variera fastheten och formen på implantaten. Man kan skapa mjuka, naturliga implantat (runda mjuka) eller mer fasta implantat som antingen har en naturlig form (anatomiska implantat) eller en mer onaturlig form (runda fasta implantat). Dessutom rinner silikonet inte ut skulle ett implantat gå sönder utan silikonet håller sig då kvar i implantatet. Risken att implantaten går sönder är mycket liten och implantaten som jag använder har alla livstidsgaranti.

Geléhallonsilikon kallas även för kohesivt silikon (engelska cohesive silicone) och implantaten har olika fasthet, olika grad av kohesivitet på silikonet.

Mentors runda implantat har antingen det mjukaste och vanligaste silikonet kohesivitet 1 eller det lite fastare silikonet kohesivitet 2. Mentors anatomiska implantat har alltid kohesivitet 3. Silikonet i Motivas implantat finns i tre fastheter. Silikonet Ergonomix är mjukt där Ergonomix 1 är en aning fastare än Ergonomix 2. Silikonet Round är fastare och ger ett mer onaturligt resultat.

I princip alla moderna silikonimplantat i dag är av typen geléhallon.

Geléhallonimplantat i genomskärning.