Bröstförstoring Efter operationen

Direkt efter bröstoperationen är det viktigt att du kommer igång och rör på dig. Personalen hjälper dig efter några timmar att komma på benen, gå på toaletten och ta kortare promenader. Dessutom är det viktigt att du gör speciella gymnastikövningar för att öka rörligheten i överkroppen och armarna samt för att minska smärtan. Denna gymnastik kan du fortsätta med i hemmet.

Du vaknar med en bh som är kupad och formad efter brösten. Bh:n motverkar svullnad och ger ett skönt stöd. Ha bh:n på dig dygnet runt första veckan efter operationen men ta av den när du duschar.

Om du önskar så sover du en natt på kliniken och blir då omhändertagen av sjuksköterska. Det går även bra att gå hem ca 4-5 timmar efter operationen.Första återbesöket sker efter ca 7-10 dagar varvid tejpen på såren byts ut. Ärren är då under god läkning och kommer se lite knöliga ut på grund av flera lager stygn under hudytan som håller ihop såret. Stygnen är till för att hålla ihop såret på djupet och för att hålla ihop hudkanterna så att ärret läker så fint som möjligt. Stygnen och knöligheten försvinner efter ett par månader.

De följande veckorna ska du fortsätta ta promenader och pendla lätt med armarna. Du ska röra dig lagom mycket. Inga tunga lyft och inga ryckiga rörelser de första två veckorna efter operationen.

Andra återbesöket sker efter 3 månader och då träffas vi för att titta på resultatet. Efter detta kan du träna och sporta fritt. Fortsätt ta hand om brösten med bygel-bh eller kupad sport bh.